Aan de Windows Azure portal wordt stevig gewerkt, dan merk je aan de verschillende verbeteringen en aanpassingen. Het begint al met de het inloggen. Als je naar https://manage.windowsazure.com gaat zie je de eerste verandering. Voorheen ging de portal er default vanuit dat je wilde inloggen met een Microsoft account. Als je wilde inloggen met je Office 365 account (Organizational Account), dan moest je op een obscure link links in het plaatje klikken. Het inlog scherm veranderde dan in een Office 365 inlog scherm.
Nu krijg je een clean en leeg scherm met een invoerveld. In dit veld tik je een e-mail adres in. De portal gaat dan zelf zoeken welk soort account het is (Microsoft of Organizational). Als je terugkomt op de portal, dan krijg je onderstaande scherm te zien. Je kunt dan op een eerder gekozen inlognaam klikken.
Dat maakt het leven een stuk eenvoudiger.
Als je een nieuwe Virtual Machine wilt aanmaken vanuit de gallery, dan valt het op dat de verschillende images netjes gegroepeerd zijn. Zo staan de Microsoft versie bij elkaar, netjes naar de Oracle images en de Linux varianten. Dat maakt het zoeken en selecteren een stuk eenvoudiger.
Een nieuwe optie is het MSDN vinkje aan de onderkant. Deze is alleen aanvinkbaar als je Windows Azure subscription gekoppeld is aan een MSDN account. Als dat het geval is, dan krijg je mogelijkheid om een VM met Visual Studio te maken.
Onder het MSDN vinkboxje staat ook nog een vinkbox Supported. Ook deze is erg handig. Op Windows Azure worden geregeld ook Preview of Evaluatie images geplaatst door Microsoft. Dit biedt de mogelijkheid om alvast kennis te maken met versies die komen gaan. Met dit vinkje beperk je je keuze tot de gesupporte versies.
Ander mooi ding. Als je Windows Azure subscription gekoppeld is aan een MSDN account dan horen daar een aantal credits bij. Kijk hier voor de exacte voordelen. Deze credit zijn redelijk ruim, maar voorheen moest je naar je billing toe om te zien hoe veel je had verbruikt. Nu kun je dat in een oogopslag zien.
De cloud is voortdurend in beweging en veranderingen volgen elkaar snel op. De release cycles zijn veel sneller.
Happy Windows Azure!