Op het Microsoft Azure platform hebben we het altijd voor de 3 AAS-en: Infrastructure as a Service, Platform as a Service en Software as a Service. Elk heeft zijn eigen doel en plaats binnen iedere Enterprise. De eerste IAAS gaat over virtualisatie van computers in de vorm van Virtual Machines. Er zijn nog weinig bedrijven die gebruik maken van fysieke hardware voor een machine. Bij PAAS gaat het over virtualisatie van het hele platform. Voor de applicatie/developer is het geheel van onderliggende servers en hardware onzichtbaar. Ze hoeven daar ook niet van te weten, het platform garandeert de capaciteit en de beschikbaarheid. Bij SAAS is nog meer van het onderliggende platform complexiteit voor de gebruiker verborgen.
Vaak zie je binnen Enterprises nog een ander level van Virtualisatie. Bij SAAS gaat het om applicaties die met web technologieen gemaakt zijn. Maar veel van onze LOB applicaties zijn niet gemaakt of geschikt voor Web. Bijvoorbeeld in een ERP omgeving is de applicatie voor de gebruiker een Fat Client. De functionaliteiten op de webportalen zijn (nog) niet voldoende om de Fat Client te doen vergeten. Nadeel van Fat Clients is dat deze het Client/Server principe volgen. En dus op de werkplek van de gebruiker installeerd moeten worden. Die levert voor de IT afdeling een behoorlijke beheerslast met zich mee.
Om de beheerslast te verlagen zoeken de Enterprises hun heil in desktop virtualisatie oplossingen zoals Microsoft Enterprise Desktop Virtualization, Citrix of RES Workspace Virtualisatie maar er zijn nog meer oplossingen. Deze oplossingen hebben allemaal een Client app of omgeving nodig, deze maakt een koppeling met de server en draait daar de applicatie.
Waarom zou zoiets niet ook kunnen op Microsoft Azure? Tuurlijk kan dat. We kunnen verschillende Virtual Machines inrichten en zo bijvoorbeeld een Remote Desktop server opzetten. Hiermee kunnen we dan applicaties virtualiseren. Super natuurlijk, maar dan moeten we deze omgeving zelf beheren.
Nu is er op het Microsoft Azure platform Remote App in preview. Daarmee kunnen we gebruik maken van de ongekende mogelijkheden van de Cloud. Het beheer van de hardware wordt gedaan door Microsoft. Microsoft Azure is op een internet scale, dus connectivity en beschikbaarheid is ook gegarandeerd.
Op de Azure portal kun je de Remote App service aanmaken. Op dit moment kun je nog maar uit een Template kiezen. Uiteraard is het mogelijk om eigen templates te maken. Hiermee kunnen Corporate apps op deze wijze beschikbaar gesteld worden. Het is zelfs mogelijk om deze Remote Apps service via een secure VPN te koppelen aan het Enterprise network..
Een template met Windows Server 2012 R2 met Office.
Als je dan naar de portal van de Remote App gaat (https://www.remoteapp.windowsazure.com/), dan zie je dat je een Client app moet installeren. Maak je niet ongerust, ondanks dat het om een preview gaat en het gebruik maakt van het Standaard Microsoft Remote Desktop protocol, is er voor elk platform een app aanwezig. Dus ook voor Android, iOS en MAC.
Ik gebruik de Windows Remote Desktop Client. Na de installatie volg je een simpele wizard.
Na het doorlopen zie je onderstaande scherm voor je.
Dubbelklikken op de applicatie zorgt voor een dialoogje en uiteindelijk zal de gekozen applicatie geopend worden. In onderstaande voorbeeld is dat Word 2013.
In de taakbalk van Windows zie je dan een Remote Desktop toevoeging aan het applicatie icoontje.
De gekozen template bevat naast Office 2013 ook de standaard Windows Server 2012 applicaties. Ook deze applicaties kun je beschikbaar stellen aan je gebruikers.
Na het toevoegen zie je dat uiteraard op de Microsoft Azure portal, maar ook in de Remote Desktop app.
Als bewijs dat je daadwerkelijk een applicatie van een Server gebruikt, starten we de calculator.
De about schermen laten zien van welk OS ze oorspronkelijk waren.
Dit is een geweldige toevoeging aan het Microsoft Azure platform. Een volgend scenario om de transformatie naar de Cloud mogelijk te maken is hiermee nu beschikbaar.